Susan Fledderus

Susan Fledderus

Marketing and Communication Manager at Apenheul

Susan Fledderus

Over Apenheul

Apenheul is een prachtig, groen dierenpark in Apeldoorn. Hier beleven jaarlijks zo’n 500.000 bezoekers een onvergetelijke dag uit. Tussen de loslopende apen leren ze meer over de apen en hun soortgenoten in het wild. Zo stimuleren we liefde voor dieren en natuur. Met het Apenheul Natuurbehoudfonds zijn we wereldwijd actief om de apen en hun leefgebied te beschermen. Daarnaast ligt aan de rand van Apenheul één van de meest duurzame congreslocaties van Nederland: De St@art. Hier vinden jaarlijks zo’n 300 congressen, evenementen en familiefeesten plaats.

 

Over mijn werk bij Apenheul

 

Als Manager Marketing en Beleving ben ik elke dag weer op zoek naar hoe ik kinderen en hun ouders of grootouders een stukje liefde voor de natuur kan bijbrengen. Bezoekers komen naar Apenheul voor een leuk dagje uit en willen een fijne dag samen beleven. Ik vind het een prachtige uitdaging om te kijken hoe ik deze gezinnen kan helpen om nog meer het “samen gevoel” te kunnen geven. En ik vind het helemaal prachtig als het dagje net ietsje meer wordt dan alleen een dagje uit. Op een speelse manier probeer ik kinderen en hun ouders ook wat te leren over de apen en de natuur. Want hoe meer je over iets weet, hoe meer je ervan kunt gaan houden en hoe zuiniger je er dan ook mee omgaat. En dat is de missie van Apenheul.

 

Het meest trots ben ik op de wat kleinere, tastbare projecten die veel impact hebben op de beleving. Ik noem hier een paar simpele voorbeelden en doe dit bewust omdat ik heb geleerd dat de kracht om binnen te komen bij onze doelgroep vaak in de eenvoud zit. Zo heb ik een speurtas laten ontwikkelen waarin een petje, verrekijker, speurkaart en kompas zit. Kinderen zetten hun pet op, doen hun rugzak om en zo komen ze echt in een soort van expeditie mindset. Wat het extra leuk maakt, is dat deze tasjes daarna als gymtas worden gebruikt en ik zie ze dus ook buiten Apenheul veel in het straatbeeld. De tasjes zijn goed voor extra omzet, hebben marketingwaarde en dragen vooral bij aan de (educatieve) beleving. In plaats van rennen van speeltuin naar speeltuin gaan ze echt op zoek naar de apen en als ze deze gevonden hebben, proberen we een verdiepingsslag te maken. Op welke manier is per leeftijdscategorie verschillend.

 

Wat altijd centraal staat, is het spiegelen met de apen. Doordat je jezelf herkent in de apen komt het dichtbij en kun je impact maken. Soms leer je kinderen door ze iets actiefs aan te bieden, zoals touwtrekken tegen een (virtuele) gorilla. Als je dit in je eentje doet, verlies je het eigenlijk altijd, maar door het samen met het hele gezin te doen, maak je nog een kans. Je leert iets over de kracht van de gorilla en dit draagt ook bij aan dat “samen” gevoel dat zo belangrijk is tijdens een dagje uit. Voor de oudere kinderen bieden we interactieve borden aan, waarin ze leren over het gedrag of kenmerken van apen. We proberen mensen te prikkelen door ze vragen aan te bieden die leuk zijn voor het hele gezin. Bij de bonobo’s zijn de vrouwen de baas, bij de gorilla’s de man. Hoe zit dit eigenlijk bij jullie thuis? Ik geniet ervan om door het park te lopen en stiekem mee te luisteren en te kijken wat werkt en wat niet.

 

Mijn inspiratie haal ik uit onderzoek en ik kijk overal om mij heen, in de stad, bij andere bedrijven, in het bos. Wanneer en waarop gaan mensen aan? Hoe kom je echt binnen? Door veel te doen, te luisteren, te observeren en te leren, voeren we dit beetje bij beetje door op alle vlakken in ons park om onze beleving elk jaar weer een beetje leuker en beter te maken. Trots ben ik dan ook dat we een aantal jaren geleden als leukste uitje van Nederland zijn verkozen. Ik vind het erg leuk om te ontdekken of ik ook inspiratie kan vinden binnen deze groep en hoop mijn ervaringen met jullie te kunnen delen.

 

Ps deze fotohuisjes zijn een groot succes in ons park. Bezoekers krijgen na hun bezoek een foto thuis gestuurd en krijgen de uitnodiging mee te doen aan een tevredenheidsonderzoek. Wij ontvangen zo veel data. De foto wordt veel gedeeld via social media, dus het is ook een mooie marketing tool.

Connect with

Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Date
Travel guide
Journey

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/altuition/domains/vxworldtour.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 5275

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/altuition/domains/vxworldtour.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 5275